ADHD therapie in Den Bosch

Wat is ADHD?

De term ADHD geeft uitdrukking aan twee dingen: ‘attention deficit’ en ‘hyperactivity’.

Attention deficit’ betekent letterlijk ‘aandacht tekort’. Niet dat de ADHD’er aandacht tekort krijgt, maar dat hij of zij zelf te weinig aandacht heeft. Het is snel op, het vaatje aandacht.

‘Hyperactivity’ betekent hyperactiviteit, oftewel druk en onrustig (lichamelijk of innerlijk).

Nu zijn er genoeg mensen die last hebben om de aandacht erbij te houden, en ook genoeg hele drukke en onrustige mensen. Maar iemand met ADHD heeft het allebei.

De mensen om ADHD heen

Het is lastig om je voor te stellen als je het niet hebt. Een ADHD’er wil zich wel concentreren, wil wel rustig zijn, maar het gaat gewoon niet.

Een ADHD’er wordt meestal lastig gevonden. Ze zijn zo aanwezig, dominant en vaak storend voor anderen. Daardoor kan het dat iemand met ADHD een beetje alleen komt te staan. Ook thuis kan het soms extra stress en spanningen opleveren.

Overigens, ADHD kan ook heel wat voordelen hebben. Vaak hebben ADHD’ers een heel creatieve kijk op dingen, kunnen verfrissend tegen heel gewone dingen aankijken en bijdragen aan belangrijke vernieuwingen.

ADHD en nu?

Een ADHD’er heeft een bepaalde psychologische en emotionele bouw die niet altijd in de pas loopt met de rest van de wereld. Dat kan echt heel erg lastig zijn en zwaar voor de ADHD’er en de mensen om hem of haar heen.

Je kunt niet genezen van ADHD. Maar je kunt er wel mee om leren gaan, de lasten verlichten en de lusten omarmen.

De begeleiding van ADHD in Den Bosch richt zich onder meer op de volgende aspecten: structuur in de dag en tijd, regelmaat, gedrag leren, ontladingsmomenten vinden en gebruiken.